Organizația Mondială a Sănătății ne avertizează că aproape toate populațiile consumă prea mult sodiu.
Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății pentru adulți, de mai puțin de 2000 mg/zi de sodiu (echivalentul a < 5 g/zi de sare).
Principalul efect asupra sănătății asociat cu dietele bogate în sodiu este creșterea tensiunii arteriale, riscul de boli ardiovasculare, cancer gastric, obezitate, osteoporoză, boli renale, etc.
Sodiul este un nutrient esențial necesar pentru menținerea volumului plasmatic, echilibrul acido-bazic, transmiterea impulsurilor nervoase și funcționarea normală a celulelor. Dacă deficitul de sodiu este extrem de puțin probabil la persoanele sănătoase, excesul de sodiu este legat de riscuul pentru sănătate, inclusiv de creșterea tensiunii arteriale.
Sodiul se găsește în mod natural într-o varietate de alimente, cum ar fi laptele, carnea și crustaceele, dar îl găsim adesea în cantități mari în alimentele procesate, cum ar fi pâinea, carnea procesată și gustările, precum și în condimente (de exemplu, sosul de soia și de pește). Sodiul este, de asemenea, conținut în glutamatul de sodiu, utilizat ca aditiv alimentar în multe părți ale lumii.
Cum să reducem aportul de sodiu?
Consumați mai multe alimente proaspete, cu un nivel minim de prelucrare;
Alegeți produse cu conținut scăzut de sodiu (mai puțin de 120mg/100g de sodiu);
Adăugați mai puțină sare sau deloc în mâncare;
Folosiți ierburi și condimente pentru a aromatiza alimentele, în loc de sare;
Limitați utilizarea sosurilor și a produselor instant din comerț;
Limitați consumul alimentelor procesate;
Îndepărtați solnița/recipientul cu sare de pe masă.